Skotland

Hvis man er til aktiv ferie, storslående natur og historie, er Skotland stedet. Og så er der faktisk flere solskinstimer på østkysten end i Danmark.  Vejret kan hurtigere skifte mellem lidt regn, sol, blæst, overskyet, sne?, sol, regn … men det er sjældent det bare regner hele dagen. Der er masser af muligheder for;

  • mountainbike, som er kæmpestort med masser af anlagte tracks som var man på skiferie, 
  • golf, selvfølgelig – opfundet af skotterne (som min arbejdskollega der nærmest undskyldte ‘kun’ at spille i handicap 8 !)
  • hiking – man kan jo starte med bare en af de 282 Monros (toppe over 3,000 ft)
  • ski (alpint og cross-country)

Flyventuren tager en time og fra København er det billigst at flyve til Edinburgh (Norwegian Air) og lidt dyrere til Aberdeen (SAS). Man kan leje bil i Edinburgh lufthavn og på en (forlænget) weekend  nå til f.eks. Cairngorms National Park, vestkysten (de Indre og Ydre Hebrider som Isle of Skye eller Isle of Mule), Loch Ness eller Skotlands (og Englands) højeste bjerg, Ben Nevis (1,345 m). Sæt endelig også tid af til at se Edinburgh og omegn (f.eks. Sterling). og vores favorit; St. Andrews.

“Godmorgen”, Thomas kommer ind i soveværelset (vores fedeste nogensinde med skråvægge og udsigt over the River Dee – og selvfølgelig en golfbane) kl 9 søndag – har allerede spillet første runde golf i Peterculter eller en af de 50 andre baner i nærheden. “Er det ikke en ny golfjakke?” “Jo, men denne er jo til start/tidlig forår, hvor det kun drypper lidt og kan blæse men solen også skinner og det er ca. 3-8 graden. Den anden er jo til lidt mere regn og 1-2 grader”.

Jeg elsker Skotland ! (hvor vi har boet i 3 år). Har ellers altid været meget glad for den danske natur, men Skotland med Lochs og Munros og Highlands ….. og golfbaner har jeg tabt mit hjerte til. Og selvfølgelig også forbi vi havde en uforglemmelig tid sammen som familie med børn i en alder, hvor de gad med på tur og stadigvæk husker vores oplevelser sammen – os 4.

 

Endagsture fra Aberdeen

Afsted lørdag formiddag til the highlands (Cairngorms National Park) langs River Dee med stop i Ballater. Herfra kan man;

  • cykle turen ‘The 7 Bridges’ over River Dee / ud til Cambus o’May, over broen og gennem skoven tilbage til Ballater (der er mulighed for leje cykler lige ved den store parketingsplads ved kirken)

  • gå/cykle rundt om Loch Muick

 

  • vandre med børnene til toppen af Craigendarroch med flot udsigt over området, eller (uden børnene),

  • bestige sin måske første Monroe – Lochnagar

Et fantastisk stop før Ballater er Burn O’Vat smuk tur op til vandfaldet.

Vigtigst, uanset hvilken tur man tager eller turen fortsætter til Braemar (det er værd at stoppe ved Balmoral Castle på vejen, hvor den royale familie bor om sommeren),

eller videre til Glenshee ski resport om vinteren,

er det et must at besøge ‘Rocksalt &Snails’ downtown Ballater – vores ynglingscafe’ med gode sandwich, supper, fentimans cola, ginger the og hjemmebagt kage. Skandinavisk indrettet og altid imødekommende personale (som så også kendte os godt efter alle vores stop enten med gæster fra dk eller bare os 4). Om foråret kan man sidde ude med kik til floden.

https://www.walkhighlands.co.uk/cairngorms/ballater.shtml

Andre seværdigheder er Crathes Castle kun en 1/2 time fra Aberdeen med en flot park/skov omkring og mulighed for Go Abe (klatren i træerne),

eller at ‘bestige’ Scolty Hill lige udenfor Banchory som er en god gåtur med børn og med en fantastisk udsigt. Også masser af mountainbike tracks i området.

Når vi havde gæster på besøg, tog vi altid en tur til Stonehaven, en 1/2 time syd for Aberdeen. Børnene: “åhh, skal vi nu til Donnattar Castle igen !”, men vi blev lige facineret hver gang. Imponerende beliggende på skrænten ud til det åbne hav med alt dets historie og babariske fortællinger, hvor et hvert barn blev til ridder kæmpede rundt med pinde som sværd (tænkte tit på at holde Storms fødselsdag der på græsset midt i slotspladsen med alle drengene fra klassen).

Start ved Donnattar Castle, hvor man nemt kan brug et par timer. Også dejligt nede ved vandet hvor man kan bade om sommeren (i våddragt hvis man ikke skal få forfrysninger :-)).

Derfra kan man følge stien langs klippeskrænten ned til Stonehaven – fantastisk tur !

I Stonehaven hang vi altid ud enten på Ship Inn lige ved Stonehavens lille hyggelige havn (har den bedste Fish&Chips og Moules Mariniere) med et glas hvidvin, mens børnene legede på den lile strand ved havnen, eller den noget finere seafood restaurant Tolbooth i den historiske bygning også lige ved havnen.

Man kan følge stranden videre på den anden side af havnen på en lille sti ,hvor man kommer forbi det udendørs friluftsbad (med dejligt opvarmet saltvand – der kan man bade uden våddragt :-)) og videre op til golfbanen med unik beliggenhed på klipperne – der blir’ vist skudt en del golfbolde i havet ! Man behøver ikke have sit golfudstyr med for at nyde kaffe og udsigten fra klubhuset :-).

Andre strandture gik til Balmedie Beach nord for Aberdeen, hvor der er masser af sæler, som man faktisk kan komme ret tæt på dem (hvis man altså kan snakke sæl-sproget, som vores børn (som altid stod og hujede og vinkede på stranden :-)).

Ture fra Edinburgh

St. Andrews – Minder lidt om en mini-udgave af Oxford, bare med en golfbane placeret midt i byen ! Site of Pilgrimage og golfens oprindelsessted. Vi må tvinge børnene til at studie på St. Andrews University (på et af fakulteterne med udsigt over havet), så vi har en udskyldning for at komme tilbage igen og igen.

Selvom man ikke er golfer, kan man ikke undgå at nyde synet af Old Course med Swilcan Bridge varemærket ved 18. hul. Der er masser af smukke ture til catedralen og borgen langs vandet og universitet.

Eller et kik ind i det lokale aquarium

Vores ynglingsrestaurant var Forgans, super indretning og masser af lokale produkter.

Sterling

 

Loch Lomond National Park hvor vi lidt tilfældigt fandt et godt camping spot ved Loch Earn sammen med et par lokale fiskere. 

Røgen vidner om en del vådt brænde …

Vi havde den mest fantastiske tur til Isle of Skye (den største af de Indre Hebrider) i flot forårsvejr, overnatning i Portree med udsyn til de snebeklædte Cullin Range og nogen børn der faktisk vandrede hele vejen op til Old Man of Stoor.

Crieff Hydro er det godt sted at stoppe på vejen fra Edinburgh mod vestkysten. Flot hotel med mulighed for alverdens aktivitieter; ridning, Go-Abe, mountainbiking, svømning, golf ….

Isle of Mull, endnu en unik oplevelse :-).

Særligt forbi vi boede her;

Når vi skulle til Inverness og Loch Ness kørte vi nord of Cairngorm National Park fra Aberdeen, men fra Edinburgh kan man køre vest om nationalparken med stop i Aviemore, hvor der er masser af muligheder for kajak, mountainbike og ski om vinteren (hjemturen evt. over Fort William og med mulighed for et par stop som beskrevet herover).

 

 

 

 

Edinburgh

Glasgow

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *