Lyon og Beaune

Lyon

Frankrigs 3. største by (på størrelse med København), smukt beliggende mellem Rhône og Saône floderne.

Uden store seværdigheder som et Eiffel tårn (bestemt en fordel, da der er færre turister end i f.eks. Paris – mest bare franskmænd :-). Byen har dog en version af Eiffel tårnets top, som troner ved siden af Basilica de Notre-Dame de Fourvière på bakkedraget over byen. 

Kendt for de smalle og lidt hemmelige passager fra de 4. århundrede (smutveje :-), traboules på fransk) som forbinder gader i flere niveauer, ofte gennem historiske bygninger. 

The capital of gastronomy in France med den højeste koncentration af restauranter per indbygger i Frankrig + 13 Michelin stjerner ! Oplandet føder byen med højkvalitets produkter som kød, grønt (svampe og trøfler fra skoven) og selvfølgelig vin – beliggende mellem vinområderne Bourgogne, Beaujolais og Côte de Rhône.

https://www.visitacity.com/en/lyon/guides/lyon-food-culture

 

Parc de la Tȇte D’Or er oplagt med børn, en af de største og smukkeste parker i Frankrig med botanisk have og zoo.

Første by til at iværksætte the Public Bike System, Vélo’v, som er free public transport (den første 1/2 time er gratis). Det er blevet en stor succes med cykel stationer i hele byen, siden kopieret af byer over hele verdenen. 

E-scooters hitter, også blandt forretningsfolk på vej på arbejde, samt mulighed for anden bæredygtig transport med både metro og tram.

Flagskib for bæredygtig byudvikling i Smarter Together projektet.

Udnævnt til UNESCO World Heritage Site.

Masser af mulighed for løbe- og cykelture langs Rhône floden, hvor der er anlagt bred promenade og grønne områder. 

Man kan (endnu) ikke bade i havnen som i København. Til gengæld er der anlagt offentlige Olympiske Pool (Centre Nautique Tony Bertrand), smukt beliggende langs Rhône floden. 

Kom lige når de åbner for at indgå køen (i hvert fald om sommeren). Ingen overfyldte bassiner, nul pommes frites stemning og der må kun medbringes vandflasker. Masser af muligheder for leg/afslapning (vand rutschebane, boble-massage, strøm kanaler, baby bassin) og kæmpe pool til seriøs bane svømning. 

Vi vader ind med fuld backpacker oppakning som lige kan proppes ind i de aflåste rum i omklædningen. 

Storm må trække stramtsiddende speedos i automaten ved indgangen for at blive lukket ind. Og selv jeg må skifte fra bikini shorts til mini-bikini. Et klassisk fransk varemærke – Speedo numse vigtigere end ren numse ! 

Beaune

Tog Lyon-Beaune (1-1/2 time). Man kan leje cykler lige ved stationen hos Randonness. De er meget hjælpsomme også med ideer til dagsture med børn (samt forslag til restaurant og vin stop undervejs ); Volnay: 6km, Meursault: 11 km, Puligny-Monteachet: 15 km, Santenay: 22 km.

https://www.bourgogne-randonnees.fr

På cykel gennem Bourgogne-land på smalle veje dedikeret til cykler, omkredset af vinmarker, stilhed, flot vejr – I’m so happy ! Kunne fortsætte i dagevis med overnatning på lokale vin steder undervejs. Har så bare taget to børn med, som mener, at det er alt for varmt, at cykel turen er alt for langt, at det slet ikke er nogen børne-ferie … Storm emitterer udmattelse i kombi af kvalme (som med et’ forsvinder ved cola/is stop efter 5 km !).

Næste gang bliver med vores venner, som også går op i at cykle (langt) (på vin) og så bor vi her;

http://www.thehungrycyclist.com/lodge/

https://amp.theguardian.com/travel/2015/jul/26/burgundy-cycling-wine-tour-france

Med toget tilbage til Lyon en søndag aften, hvor alt er lukket. Gourment oplevelsen udskiftes med Subway take away – ikke anbefalelsesværdigt ! :-).

En tanke om “Lyon og Beaune

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.