At rejse

Rejser indbefatter forventninger. Vi skal f… hygge sammen, nu hvor vi har betalt kassen for denne ferie ! Og som familie, er der mange forskellige opfattelser af, hvad der er en god ferie;

 • Afslapning (sol, strand, IPad !)
 • Oplevelser (kultur, by/natur)
 • Aktivitet (mountain biking, bestige bjerge, ture-rundt)
 • Spændende udfordringer  (uudforsket, nyt, farligt?, overraskende)
 • Planlagt/spontant (som med Thomas på kæreste-turen (inden vi blev kærester :-)) til Tessaloniki, Grækenland. Står af toget ved tilfældig station tæt på Olympus, slendrende langs stranden snakkende (mens jeg desperat tænkte på hvor f… vi skulle overnatte) og hov, der er da et skilt med camping. Perfekt !)

For at opfylde familiens (afstemte) forventninger, behøver rejser ikke være dyre – det kan være;

 • togture (som vores 3x night trains på langs af Vietnam i hastigheder på 30-40 km/t) eller InterRail (følg vores sommertur 2018 her på bloggen)

 • Cykelferie (har vi desværre stadigvæk til gode)

 

 • Airbnb overnatninger (omdiskuteret i mange storbyer, men jo noget mere bæredygtigt end hotel og tit hyggeligere at indkvarteres, hvor de lokale bor og har deres hverdag) https://www.airbnb.dk/

 • Home Exchange (havde en fantastisk oplevelse i Palma – Mallorca, hvor vi overlappede en 1/2 dag med vores ‘landlord’, inden hun rejste til vores lejlighed i København. Blev introduceret til området og naboerne og perfekt at ankomme til et børneværelse fyldt med legetøj og spil) https://www.bytbolig.com/da/

 • Autocamper (børnenes ynglingsferie, hvor man lige kan lave bænken om til en seng, spille kort ved bordet under kørslen, og med små rum til ens legeting – fra Barcelona til San Sebastian, rejsende med sit hjem. Dog alligevel lidt mindre flexibilitet end forventet, da vi skulle bestille plads på campingpladserne up-front. Thomas var heller ikke helt tilfreds med kørsel downtown San Sebastian i de ensrettede smalle gader ! Og højden i vores ‘soveværelse’ over førerhuset var noget begrænset (børnene lå perfekt :-))

 • Telt (havde det med på hele turen til Kroatien, lå så fint der i hjørnet på hotel værelset ! Oplagt i Skotland og Skandinavien (minus Danmark) hvor man må campere i naturen. Overnatning under åben himmel i ørkenen (Qatar/ Oman/Jordan) kan bestemt også anbefales)

 • Shelter, det er helt gratis og så er der opsat Shelter så mange fantastisk steder i Danmark (se Møn indslag) http://bookenshelter.dk/

 • Og så er der de der billigere flyture med mange mellemlandinger eller overnatninger i lufthavne (beskrevet under ‘Rejser’) – kan ikke anbefales !

Udrejse
Egentlig synes jeg, at det kan være anstrengende at rejse (selvom jeg nødigt vil indrømme det). Lange flyture med uro i benene (og hvor vores fly altid er forsinket eller aflyst, føles det) eller bilture på tværs af landet (Skotland) med kikspapir, legetøj og tæpper pilling op på bagsædet mellem de to overtrætte, utålmodige, ipad-spillende børn; “er vi der så nu?”. Endnu værre, de tyske motorveje med 150 km/timen i natten på vej på skiferie, hvor dødsangsten melder sig.

Og så er man der pludselig. Og transportens besværligheder er glemt i mødet med det nye, det anderledes, det ukendte, det spændende (som dog også kan være lidt skræmmende), og man er klar til nye oplevelser.

Hjemrejse
Så sidder man igen der i lufthavnen og hjernen er allerede zoomet ind på arbejde (“fik da aldrig svaret på mailen fra Antonio?”, “må prøve at få sat et møde op med Production tirsdag”), og private-praktiske mails fra banken (noget med at der er flyttet penge til dækning af underskud på en konto…), og den der rykker-mail angående kontigent til Siljes gymnastik, som desværre lige blev skimtet på ferien, og som man nu virkelig må får ordnet, når man kommer hjem.

Men jeg elsker nu også at komme hjem. At føle sig hjemme og igen værdsætte sin hverdag, sit hjem, alt det kendte. Når man efter nogen dage endelig har fået sovet de tabte timers søvn ind (fordi ens fly selvfølgelig har været forsinket på hjemvejen, eller man som altid har fået booket hjemkomsten lidt for tight, så man kun får 2 timers søvn inden arbejdsstart), kikker et par billeder fra turen på mobilen eller hører en af børnenes fortælling til vennerne eller mormor på Facetime at “det var vildt sjovt, da vi lejede tandem cykler, og man kunne springe af og på”), og tænker … the meaning of life is to Create Memories !

Udfordringer
Har en utrolig selektiv hukommelse for positive oplevelser, som selvfølgelig er godt på mange punkter, men som gør, at jeg sjældent lærer af dårlige oplevelser/beslutninger …. som de mange aflyste/forsinkede/ flyrejser f.eks.;

 • fra Barcelona hjem til Aberdeen, hvor vi blev dumpet på hjemflyvningen og måtte vente i timevis i lufthavnen, hvorefter vi blev sendt til Manchester i stedet. Da vi efter uendelig timer fløj ind over det skotske højland, vendte flyet om pga. et eller andet uvejr !

 

 • hjemturen fra Vietnam hvor ‘nogen’ havde fundet den billigste rute hvilket betød mellemlanding i Bangkok og Kbh og da vi efter 32 timers tur nåede Edinburgh, kunne vi vade i regnen mod bumletoget til Aberdeen !

 

 • weekendsturen til Hamburg med pigerne, hvor jeg endnu engang blev dumpet og ankom 24 timer senere end de andre tøser rejsende fra Kbh – sku’ en lidt kort weekend !

 

 • flyveturen til Palma, Mallorca som også var billig da den indbefattede mellemlanding = overnatning i Frankfurt lufthavn (fandt vi ud af)

Eller;

 • lige at få sin toilettaske med i den eneste kuffert der IKKE tjekkes ind, men til gengæld scannes i security, hvor alle ens dyre hårprodukter (min frisør har overtalt mig til at købe, da de virkelig hjælper når man har fint = tyndt hår) bliver konfiskeret

 

 • bestille flybilletter på det Visa-kort som udløber, og man nægtes indtjekning på flyrejsen fra Doha-Dubai hvilket kun lykkes, ved opringning til Mamdoud (Maersk’ højre hånd i Doha) i muslimernes helligste dage, Eiden.

Det er svært at lære af disse til tider fejl-beslutninger, når de helt fjernes fra hukommelsen til Thomas og børnenes store undren (“hvorfor er mor altid så uheldig, når vi flyver?” – himmelvendte øjne fra faren).