InterRail sommeren 2018

Praktisk

InterRail billetter kan ofte købes billigt i december (20-25% rabat). Så en oplagt julegave :-). Børn under 12 år er gratis (men husk, de skal stadigvæk have en billet, så de har et passholder number til booking af plads reservation). Man kan rejse i hele Europa (vist undtagen Albanien) på en’ billet.  Dog ikke noget moderne elektronisk system – afgange skal løbende rapporteres i hånden;

Man kan downloade app’en Rail Planner, hvor man kan se afgange og booke pladsbilletter inden for landegrænser og mellem London-Paris-Brussel-Amsterdam (også et system som bestemt kunne opdateres). Dertil skal bruges passholder number som står på omslaget af billetten (starter med I + 8 numre).

Vi forsøger istedet at bestille pladsbilletter til turen Lyon-Milano da vi står på stationen – selvfølgelig alt for sent, så der er kun en sen afgang med 3 skift tilbage !

Brug istedet linket herunder til bestilling af pladser til TGV high trains;

https://en.oui.sncf/en/tgv

Plads reservation er påkrævet i hurtig togene, som koster ekstra (€80 på nogen strækninger – alt for begrænset reduktion i prisen med InterRail billetter), men lækkert med cafe/kiosk vogn, opladning til mobilen, og disse hastigheder;

High speed tog (TGV) f.eks. Brussel-Paris (1t 20 min) og videre til Aix-en-Provence (under 3 timer). Husk at have tid til skift mellem stationer i de større byer (f.eks. Paris Nord til Paris de Lyon) ca. 1/2 time.

Ikke som os, der overså at ankomme til Milan Garibaldi men videre fra Milan Centrale. I forvejen lidt tight og umuligt med mindre forsinkelse. Så vi vader istedet gennem Milano ved midnatstid med to trætte børn til Centrale, en times venten på bumletoget til Brescia, fremme kl 1:35 (+ forsinkelse) og krydsen fingre for en taxi til vores AirB&B lejlighed i bjergene bag Garda Søen (en times kørsel derfra).

InterRail tur – 2018

København, Amsterdam, Brugge, Aix-en-Provence, Lyon, Garda søen, Pula (Kroatien), Lake Bled (Slovenien), Munchen, Hamburg, Lolland … hjem

Efter +15 år i oliebranchen (5 af dem i en benzin-slugende 4wd på den arabiske halvø), er der en del at rede bod på inden for bæredygtighed :-).

Så skift til job inden for bæredygtig byplanlægning og transport og så denne rejse (right !). InterRail på tværs af Europa – den grønneste transportform efter cyklen (som den direkte kommentar til vores rejsebureau-ven med salg af ‘bæredygtige’ rejser til fjernøsten; “Så ta’ da toget !”). Studere et par metroer og andre low-carbon netværk i Europas storbyer, cykle afsted fra vores lokale lejemål, besøge en af kontinentets mest grønne og bæredygtige hovedstader – Ljubljana (Slovenien), hvor den centrale del af byen er trafik fri, kun med electric buggy-cars til gratis transport af lokale og turister. Fokus på lokale råvare ….

Lokalt vs oversøisk, tog vs fly/bil, ingen rejser vs rejser …..

OK, to be honest – mest bare forbi det er billigere (håber vi) og efter år i Qatar med heritage sights fra 70’erne, har vi savnet alt det, man tager for givet som europæere; historien, vores oprindelse, forskellighed i kultur og sprog inden for korte afstande. Det som amerikanere, australier og andre rejser målrettet for at opleve. Vi har det, lige her. Man behøver ikke flyve til den anden side af jorden. Og hvor føler man sig som europæere, når man er ude, oplever et samhørighedsforhold på tværs af kontinentet; englændere, hollændere, grækere …. ja selv med franskmænd og nordmænd !

Et andet mål med rejsen er så netop at besøge nogen af de europæere, vi har mødt under udstationering, som er blevet vores gode venner. Et par dansk/hollændere i Amsterdam og græske venner nu bosat i Aix-en-Provence (ikke så let at vende hjem til jobs i Grækenland, desværre. Og man forstår hvor priviligeret vi er som danskere. Bare at komme tilbage og være sikre på plads i den danske folkeskole (selv uden jobs), lav arbejdsløshed, ingen koruption , stabilitet…. bare det at kunne komme hjem).

Så planlægger vi også at opleve de dele af Europa, vi ikke tidligere har besøgt med fokus på;

  • Bjerge (Dolomitterne i Italien, Julian Alps i Slovenien)
  • Europas historie (bl.a. romerne i den nordlige del af Kroatien)
  • Mad og vin (Lyon og Beaune)
  • By-cykling (Brugge, Amsterdam)
  • Night trains (med minder fra vores Vietnam tur)

Sidstnævnte var så også tænkt med det formål at 1) blive transporteret de lange afstande, mens man sover, 2) kunne spare en hotel overnatning. Sidstnævnte er ude, da man på InterRail skal betale for 4 el 6 mands kupe’ for familien på nattoget (samme pris som en AirB&B nat). Så det bliver nok kun til en nattog strækning, München – Hamburg (da nattoget Amsterdam-København desværre ikke eksistere mere).

Få ulemper ved InterRail; færger er ikke inkluderet så vores tur fra Venedig til Pula (Kroatien) er derfor ekstra pris oveni InterRail billetterne. Og så skal man være glad for planlægning (som jeg). Hvor går toget fra, hvad tid, research og booking af overnatninger i et utal af byer.

Eller man kan tage det på bedste carpe diem maner’, som da vi var ‘rigtige’ interrailer i gymnasiet i ‘89. Noget med bare at købe billetten. Stines forældre kendte en familie i Paris, så der startede vi og så videre til steder, som de anbefalede, eller hvor nogen af de andre fra gymnasiet holdt ferie (tog så lige fejl af Toulon og Toulouse da vi skulle mødes med Helle F. men ellers …. ). Cinque Terre var uopdaget, så der stod vi af i den første bjergby, Riomaggiore og blev inkvarteret hos Mother Teresa (måtte hun være; frygtede dog i første omgang mere sekt-lignende tilstande), og blev der en del overnatninger pga. de lækre drenge og endnu en af Stines største forelskelser og efterfølgende nedbrud ved det skæve tårn i Pisa. Ventede på stationer og missede et par tog, da vi bare snakkede og lavede historier om de passerende.

InterRail 2018 here we come; 8 lande på 3 uger (hvis man medregner gennemrejse af Østrig og Lolland !).

Storm ville nu hellere til Japan (af uransagelige årsager – noget med karate (kid?)). Og Silje synes bestemt ikke det lyder som nogen solferie. Begge ville gerne blive et’ sted – med god netforbindelse og uden for mange planer. Thomas har fået billetterne af mig i julegave, så lidt svært at klage/bytte/bestemme :-). Så …

1. Juli 2018

Ind til videre kører det på skinner …

20 Juni

Ljubljana – München og videre gennem Tyskland med nattoget til Hamburg. Tak Europa for en fantastisk rejse :-).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.